Stredná odborná škola lesnícka - Tvrdošín
Múdrosť minulosti, poznatky prítomnosti a vzdelanie budúcnosti.
27.09.2024

Adaptačné aktivity.

So začiatkom školského roka sa žiakom prvého ročníka SOŠL začína nové obdobie v ich študentskom živote. Prechod zo základnej školy na strednú školu býva náročný, predovšetkým v oblasti psychickej záťaže a sociálnej adaptácie. Príchodom na strednú školu sa žiak dostáva do nového kolektívu rovesníkov a zároveň si zvyká na nových učiteľov. Rozdiely medzi základnou školou a strednou školou sú v systéme a organizácii vyučovania, rozsahu plnenia školských povinností a hodnotenia výchovnovzdelávacích výsledkov. Prechod zo základnej školy na strednú školu môže vyvolať stres a neprimeranú adaptáciu na podmienky strednej školy.
Prestup do strednej školy znamená zmenu rovesníckej skupiny, zoznamovanie s novými učiteľmi a novou školou, zvýšenie študijných nárokov a zmenu učebných postupov (v súvislosti s rozsahom stredoškolského učiva a výkonom odbornej praxe). Mnohokrát so sebou prináša i náročnejšiu každodennú dochádzku do miesta školy, prípadne odchod z domova a celotýždenný pobyt v školskom internáte, t. j. odlišný životný štýl a prítomnosť nových autorít, ktoré sa podieľajú na výchove a vzdelávaní žiaka.
Na každom jednom žiakovi nám záleží a chceme pre všetkých vytvoriť školské prostredie, v ktorom bude rešpekt, úcta, tolerancia, priateľstvo, pomoc a podpora, pozitívna atmosféra, v ktorej sa budú môcť pripravovať na svoje budúce povolanie.


Adaptačné aktivity prebehli vo všetkých štyroch prváckych triedach, v ktorých sa žiaci viac spoznali, našli spoločné témy a nadviazali kamarátstva. Oboznámili sa so vzťahmi na škole ako aj lepšie chápať seba i druhého v postavení, správaní, myslení, emóciách.
Oceňované školské prostredie, pozitívna atmosféra v triede a škole, prístup pedagogických zamestnancov ku žiakom, spôsob vysvetľovania učiva, bezproblémové prispôsobenie sa novému sociálnemu prostrediu, aktívna pomoc rodičov a široká škála záujmov žiakov sú predpokladom, že adaptácia žiakov prvého ročníka na podmienky strednej školy bude úspešná.
Mgr. Lucia Vojtková

 

 

 

 

Poď k nám študovať. Ponúkame kvalitné štúdium a profesionálnu prax

Ponúkame kvalitné odbory, Zváračský kurz, Autoškola 

Zriadovateľ
Podporovatelia:
narodny projekt koncim skolu

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím